otomobilcini.com

Araç Uyarı ve İkaz Lambaları

12.01.2022
Araç Uyarı ve İkaz Lambaları

Motorlu araçlarda çok sayıda sistem ve çok sayıda parça olması nedeniyle yanlış gidebilecek ve arıza olabilecek de çok sayıda parça ve bağlantı bulunmaktadır. Araçla ilgili bir eksiklik, arıza, bozulma söz konusu olduğunda dijital ekranda beliren araç arıza işaretlerinin anlamları mutlaka bilinmelidir. Söz konusu oto arıza uyarı işaretleri bazen hızla çözülebilecek bir durum konusunda uyarı verirken bazen de çok ciddi sorunlar için uyarıda bulunur.

Araba Arıza İşaretleri

Arabalarda çok sayıda sistem ve parça olduğundan ve araçlar çok sayıda ortamda uzun süre kullanıldığından çok sayıda arızanın meydana geldiğini görmek mümkün. Bu arızaları fark edilmesini ve ona göre önlem alınmasını sağlayan belki de en önemli şey araç arıza işaretleridir. Motorda, lastiklerde, şanzımanda, yakıtta herhangi bir problem varsa bir şeyler olması gerektiği gibi çalışmıyorsa araç ikaz işaretleri belirir.

Sürücüyü bilgilendirerek sürücünün, aracındaki sistemlerin durumundan haberdar olmasını sağlayan araç uyarı sistemlerigünümüz araçlarını sürücü için çok daha anlaşılır kılmakla kalmayıp aynı zamanda olası problemlerin önüne geçerek araçların ömrünü de uzatmaktadır.

Araba Arıza ve İkaz İşaretleri ve Anlamları

Arabalarda hem arızaları bildirmek hem de aracın sistemlerinin mevcut durumunu sürücüye bildirmek için çok sayıda ikaz ışığı bulunmaktadır. Bu ikaz ışıklarını ve anlamlarını inceleyelim…

Mekanik Sistemler İle İlgili İkaz İşaretleri

Hararet İkaz Işığı

İkaz ışıkları arasında belki de en yaygın bilinen ikaz ışığı olan hararet uyarı işareti, aracınızın motor sıcaklığının kritik seviyelere ulaştığını kullanıcıya bildiren bir ışıktır. Bu durumda yapılması gereken soğutma sıvısını kontrol etmek ve gerekirse durup aracın soğumasını beklemektir. Hararet ışığı yanarken yolculuk etmek aracınızda sorunlara yol açabileceğinden dolayı bu ışık yandıktan sonra yolculuk edilmemesi büyük önem taşımaktadır.

Lastik Basıncı İkaz Işığı

Bir başka yaygın olarak bilinen ikaz ışığı ise lastik basıncını ölçen sensörlere bağlı olarak çalışan lastik basıncı ikaz ışığıdır. Lastik basıncı çok sayıda sebepten dolayı azalabilir ve fark edilmediği durumda lastiğinize kalıcı zararlar verebilir. Bu sebeple lastik basıncı azalır azalmaz bunu fark etmek son derece önemlidir. Lastik basıncı ikaz ışığı yandığı zaman lastiğin kontrol edilmesi ve kritik durumda değilse en yakın benzin istasyonuna giderek şişirilmelidir. Eğer lastik çok inmişse ve kullanılamayacak durumda ise o halde lastiğe müdahale edilmesi gerekebilir.

Düşük Yakıt İkaz Işığı

Belki de en eski ve en önemli ikaz ışıklarından biri olan düşük yakıt uyarı işareti, aracın yakıtı kritik seviyelere düşünce yanarak kullanıcıyı uyarır. Basit bir işaret de olsa oldukça büyük önem taşıdığını hatırlatmakta fayda var. Bu uyarı işareti yandıktan sonra en yakın yakıt dolum istasyonuna giderek dolum gerçekleştirilmelidir.

Akü İkaz Işığı

Akü araç içerisinde çok sayıda sisteme güç veren bir parça olduğundan son derecede önemlidir. Eğer akü ikaz ışığı yanıyorsa akünün voltajı düşmüş olabilir. Bu noktada akü yeterince şarj olmamış veya aşırı kullanılmış olabilir. Eğer akünün şarj olma sisteminde bir arıza varsa bu ikaz ışığının sürekli yandığını görebilirsiniz. Akünün şarj olma sisteminde yani alternatörde bir arıza varsa o halde bu parçanın tamir edilmesi veya akünün değiştirilmesi gerekebilir. Yolda bu ışığın yandığını görürseniz aracın elektrikle çalışan sistemlerin kullanımını azaltabilirsiniz.

Amortisör İkaz Işığı

Amortisörler aracın süspansiyon sisteminin en önemli parçalarından biri olduğundan bu ikaz ışığının yanması durumunda amortisörlerin kısa sürede kontrol edilmesi ve bir problem olması durumunda acilen ilgilenilmesi gerekmektedir. Bu noktada aracın süspansiyon sistemiyle ilgileneceği için amortisör konusunda yetkili servis ile çalışılması önem taşımaktadır.

Servis İkaz Işığı

Eğer aracınızı servise son götürmenizin üzerine belli bir süredir kullanmakta iseniz bu ikaz ışığının yandığını görebilirsiniz. Eğer bu ışık sürekli olarak yanmakta ise aracınızı bakıma götürmeniz gerekmektedir. Bakım aralıklarını takip etmek zaman zaman zor olabileceğinden bazı araçlar ne zaman bakıma götürülmeleri gerektiğini göstergelerinde belirtir. Bakım yapıldıktan sonra bu ışığı kapatılarak aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yakıt Kapağı İkaz Işığı

Aracınıza yakıt almaya gittiğinizde yakıt kapağını açabilir ve sonra ödeme yapmak gibi işlemlerle uğraşırken kapağın kapalı olup olmadığını kontrol etmeyi unutabilirsiniz. Bu noktada yakıt kapağı uyarı işareti yanmış olacağından bunu fark edebilir ve yakıt kapağı açık yolculuk yapmadan kapağı kapatabilirsiniz.

Ön Cam Yıkama Suyu Seviyesi İkaz Işığı

Aracın ön camı sürücünün yolu görmesi için kritik önem taşıdığından ön camda oluşabilecek herhangi bir leke veya kir sürücüyü ve yolcuları tehlikeye sokabilir. Bu sebeple aracın ön camını yıkayacak ve silecek bir sistem bulunmaktadır. Bu sistemde yeterince su yoksa ve suya ilave edilmesi gerekiyorsa silecek suyu ikaz ışığı yanarak sürücü bu konuda uyarılır.

Otomatik Şanzıman İkaz Işığı

Otomatik vitesli araçların şanzımanında bir sorun oluştuğunda bunu anlamak, viteslere daha az dikkat edileceği için, normal şanzımanlı araçlardaki sorunlara göre daha zor olabilir. Bu noktada şanzıman arıza ışığı yanarak kullanıcıyı uyarır.

Kaput İkaz Işığı

Araç kaputunun açık veya kapalı olduğunu anlamak çok zor olmasa da zaman zaman gözden kaçabilir. Eğer aracın kaputu açık şekilde bir işlem gerçekleştirip onu tam kapatmadan araca bindiyseniz yola çıktığınızda aracın kaputu açılarak tehlike oluşturabilir. Bu sebeple kaput eğer tam olarak kapanmamış ise kaput ikaz ışığı yanarak sürücüyü uyarır.

Park Modu İkaz Işığı

Aracınızı park moduna aldığınızda yanan ışıktır. Bu ışık otomatik vitesli araçlarda park freninin uygulandığını ve aracınızı park halinde bırakabileceğinizi belirten ışıktır.

Fren Hidrolik Seviyesi Işığı

Frene bastığınızda kuvvetin doğru bir biçimde aktarılması için fren sisteminde bir hidrolik sıvısı bulunur. Bu sıvının kritik seviyelere düşmesi durumunda frenlerin işlevini kaybedeceği düşünüldüğünde bu uyarının önemi anlaşılabilir. Aracın fren hidroliği belli bir seviyenin altına düşmüşse bu ışık yanar.

Elektronik(Güvenlik) Sistemleri İle İlgili İkaz Işıkları

ESP İkaz Işığı

Aracınızda ESP desteği bulunuyorsa bu ikaz ışığını zaman zaman görebilirsiniz. ESP sürücü yardımı aracın tekerlerinin yol tutuşunu kaybetmesini önler. ESP hem kalkış yaparken çekişi kontrol ederek tekerleklerin boşa dönmesini önler hem de sert virajlarda aracın bir tekerleğini destek noktası olarak kullanarak yoldan çıkmayı önler. Eğer göstergede ESP simgesi çıkıyor ve altında OFF yazıyorsa bu sistemin kapalı olduğunu belirtmektedir. Sistemi eğer kullanıcının kendi kapatmadıysa bu bir arızadan kaynaklanmış olabileceğinden, sistemin işlevselliği kontrol edilmelidir.

Hava Yastığı İkaz Işığı

Eğer hava yastıklarında problem varsa bu arıza ışığını görmek mümkündür. Hava yastıklarının arıza yaptığını ve olası bir kaza durumunda çalışmayabileceğini belirten bu arıza ışığı yanıyorsa araç servise götürülerek bu sorun araştırılmalı ve çözülmelidir.

ABS İkaz Işığı

ABS modern güvenlik sistemleri arasında belki de en önemlilerinden biri olduğundan ABS ışığının yanıp yanmadığına dikkat edilmelidir. Eğer marş bastıktan sonra bu ışık hala yanmakta ise o zaman abs sisteminde arıza olduğu anlamına gelmektedir. ABS önemli bir güvenlik sistemi olduğundan bu ışığın yandığı görüldükten sonra fazla zaman kaybedilmeden yetkili bir servise aracınızı götürmeniz mantıklı olabilir.

Arka Cam Rezistans İkaz Işığı

Özellikle soğuk günlerde oluşan buğudan dolayı sürücünün arka görüşü düşebileceğinden çoğu aracın arka camında dirençler bulunmaktadır. Bu dirençlerden elektrik akımı geçirilerek ısı üretilir ve bu sayede buğulanmanın kaybolması sağlanır. Eğer arka cam buğu ikaz ışığı yanmakta ise o zaman bu sistemde bir arıza oluşmuş olabilir. Buğulanma yaşanması durumunda sürücünün görüşü düşeceği için öyle bir duruma girilmeden önce bu arızanın giderilmesi gerekmektedir.

Fren İkaz Işığı

Fren ikaz ışığı kullanıcıyı freninin durumu ile ilgili bilgilendirmek için kullanılır. El freni çekili ise yanacak olan bu ışık, el freni kullanımda değilken de yanıyorsa o halde frenin hidrolik yapısında bir problem olduğu anlamına gelmektedir.

Direksiyon İkaz Işığı

Modern arabalarda bulunan elektronik direksiyon destek sistemi yani EPS aracınızın hareket hızına bağlı olarak direksiyonun çevrilme sertliğini ayarlar. Eğer göstergede bulunan bir direksiyon ikaz ışığı var ve sürekli yanmakta ise o halde bu sistemin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Takip Mesafesi İkaz Işığı

Trafikte ilerlerken önünüzdeki aracın durması veya ani yavaşlaması durumunda tehlike yaşamadan durabilmeniz için öndeki araç ile aranızda bırakmanız gereken mesafeye takip mesafesi denir. Modern araçlarda bu mesafeyi denetleyen bir sistem bulunur. Eğer sürücü takip mesafesini aşan bir hatada bulunduysa takip mesafesi ikaz ışığı yanar.

Adaptif Far İkaz Işığı

Eğer adaptif far sistemine sahip bir araç kullanıyorsanız bu ikaz ışığını zaman zaman görebilirsiniz. Bu ikaz ışığı yandığı zaman aracınızın adaptif far sistemi devrede demektir.

Hız Sabitleyici İkaz Işığı

Eğer hız sabitleyici özelliğine sahip bir araç kullanıyorsanız ve hız sabitleyiciyi aktifleştirirseniz bu ışığı aracın göstergesinde görebilirsiniz. Özellikle uzun yollarda kullanılan hız sabitleyici özelliği bu ikaz ışığı ile belirtilir.

Hız Sınırlayıcı İkaz Işığı

Hız sınırlayıcı sistemi aracın çıkabileceği hızı sabitleyerek hız sınırına dikkat etmeniz gereken yerlerde aracın belirli bir hızı geçmesini engeller. Eğer hız sınırlayıcı sistemi aktifleştirilir ise bu ikaz ışığını ekranda görmek mümkündür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 12 YORUM
  1. Hello World! https://national-team.top/go/hezwgobsmq5dinbw?hs=15ceabb267e5a889ffc10b6128757e73 dedi ki:

    ni7q7g

  2. Tamela dedi ki:

    Linkk exchange iss nothing else butt it iis jusst placing tthe
    ofher person’s blogg link onn yur pqge at proper place andd
    otuer pperson will aso do similar for you.

    Here iis my web site :: 7158

  3. Orville dedi ki:

    Heey there! Would you mind iff I share your bllog
    with myy faceboook group? There’s a lot off people that I think woul really
    appreciat your content. Pleas leet mme know. Cheers

    Takee a look at my blog 5842

  4. Lindsay dedi ki:

    Good respond in return of this diffiuculty with genuiine argumenfs aand telling
    aall concerning that.

    Herre iis mmy weeb site; 6402

  5. Jane dedi ki:

    It’s fantasttic that you aree gettig ideas fromm this post
    as ell ass from oour argumennt mzde here.

    my blo poszt – 8568

  6. Niamh dedi ki:

    This iss a good tipp especially too those new tto thhe blogosphere.

    Short butt vety precise information… Many
    thsnks ffor sharing this one. A muust rea post!

    my page … 2986

  7. Susan dedi ki:

    Whenn ssome one searcues foor hiis nscessary thing,
    thus he/she needs tto be availlable that iin detail, thhs thgat thing iss
    maintwined ovrr here.

    Feeel fre to surf to my web site; 6576

  8. Selene dedi ki:

    Hi tto every one, thee ccontents present aat this website
    are truly awesome for peoople knowledge, well, keep up the good work fellows.

    My website: 2445

  9. Estella dedi ki:

    We are a gropup oof volunteers and oprning a new scheme in our community.
    Your web site offered uss with valuable infoemation to wirk on. Youu hav done a foemidable
    joob and ourr entire communiity ill be thankful too you.

    Visitt my site … 7623

  10. Kimberley dedi ki:

    Howdy! Would you mid if I sharte youhr blog with my facebook group?
    There’s a llot of folkss thhat I think woukd really enjoy
    ylur content. Please llet mme know. Thanks

    Feel freee tto vist my wweb blog 4368

  11. Raquel dedi ki:

    I’m amazed, I mus say. Seldpm do I encounter a bllog that’s both educcative annd entertaining, annd without a doubt, yoou hzve hhit thhe nail oon the head.
    The preoblem is something which not enough folks are speaking intelligently
    about. I am very happy hat I came across this during my seaarch for somerhing regarding
    this.

    Heere is my bloog post: 0665

  12. Windy dedi ki:

    Hey! Do you know if they makee anny plugins tto prrotect gainst hackers?
    I’m kinda paranoid about losing everything I’ve
    worked hafd on. Any tips?

    Herre iss myy web site :: 9284

Copyright © 2021 www.otomobilcini.com Tüm hakları saklıdır.